2. фебруар 2014.

Беседа за Светог Саву



                  Беседа за Св. Саву




Високопречасни прото, поштовани представници локалне самоуправе, ученици и уважени родитељи, драге колеге…

Указана ми је велика част да вас испред колектива школе поздравим и пожелим добродошлицу. Част велика, одговорност још већа да речима дам скромни допринос овој светосавској приредби.

Неслога и суђења су учестали у нашој земљи и постали свакодневница. Таква свакодневница ствара пустош у душама људи који се суде. Зла воља доноси суђење, суђење рађа мржњу, а мржња помрачава душу и уништава у њој свако добро. Зато, мирите се , а не судите. Господ каже: Мири се са супарником својим брзо док си на путу са њим. Сви смо ми путници, сви хитамо ка вечном судији.

И данас и сутра и за увек, не марите за оним што је прошло и не враћајте се назад. Оставимо Богу и Његовој мудрости да оцени шта је било и плати свакоме по правди. А пред нашим духовним очима да нам је слога и еванђелска љубав и да их у узајамном праштању чувамо као нешто најсветије.  А ономе ко нас упита: Ко је остао победник, а ко побеђени, одговорити мирно и јасно: Овде постоје браћа која су то била и остала, а не победник и побеђени. Један је победник, Бог мира, слоге и љубави. И са Господом, победник је Свети Сава, онај који је мирио завађену браћу. Победник је Павле, блаженопочивши Патријарх, нови молитвеник српски који је својим животом смиривао свој народ, мирио завађене, волео људе.

На крају ћу завршити беседу речима Светог владике Николаја Велимировића:“Један судија то је савест, решење је једно- добитак или губитак вечног живота“.


                                                                          Мирослав Митровић

Нема коментара:

Постави коментар