22. септембар 2013.

Отворена изложба фотографија о Чукаричком индустријском наслеђу

Техничка школа у Железнику данас је свим заинтересованим Чукаричанима широм отворила врата и у оквиру манифестације "Дани Европске баштине" отворена је изложба фотографија везаних за постанак фабрике Иво Лола Рибар и саме школе која је настала у кругу тадашње фабрике.
Председник Градске општине Чукарица Зоран Гајић са својим сарадницима присуствовао је данашњој изложби и сем изложбе, заједно са директором школе Зораном Михајловићем обишао је изложене  машине произведене у периоду од 1936. до 1964. године, а које су још увек у употреби за извођење наставе. У пратњи професора који су посетиоце упознали са историјатом машина, као и практичном применом, присутни су имали прилику да виде и најстарије машине, које су ратном репарацијом из Првог и Другог светског рата остале у фабрици и дан данас се користе у практичној настави.


Директор школе осврћући се на историјат саме установе, а која је заједно са фабриком почела свој рад далеке 1948. године, напоменуо да је кроз клупе и радионице у овом периоду прошло преко 15.000 ђака, од којих је већина школујући се овде свој радни век провела у фабрици, па све до данашњих дана, кад школа представља савремено опремљену и организовану установу за средње стручно образовање. Данас у школи се образују ученици у два подручја рада: машинство и обрада метала, (машински техничар за компјутерско конструисање, техничар за компјутерско управљање, машински техничар за репаратуру - оглед , оператер машинске обраде - оглед ) а од 1996. године и електротехнике (електротехничар рачунара и електромеханичар за термичке и расхладне уређаје).
Обилазећи кабинете у којима компјутерима и савременим машинама професори и ученици спроводе практичну наставу, председник Гајић говорећи о овогодишњој теми Дана Европске баштине, индустријско наслеђе, заштита и ревитализација, рекао је да Техничка школа у Железнику је светао пример на Чукарици и у држави, да је могуће да се трендови, функционисање и обука младих нараштаја могу успешно спроводити и код нас и да можемо упоредо стати и такмичити се са најразвијенијим индустријским друшвима Европе.

19. септембар 2013.

Поводом манифестације Дани европске баштине 2013. године у нашој школи ће у суботу 21. септембра за посетиоце у периоду од 11 до 17 часова бити отворена школска машинска радионица. Изложене ће бити машине произведене у периоду од 1936. до 1964. године , а које су још увек у употреби за извођење наставе.

Канцеларија за младе у "Лоли"

kzm28062013logoПредставници Канцеларије за младе Градске општине Чукарица посетили су средњу техничку школу "Лола" у Железнику и разговарали са ученицима неколико одељења.
Ученицима је овом приликом био понуђен Упитник о потребама и интересовањима младих у локалној заједници. Више од 200 ђака је попунило упитнике, а одговори ће показати шта младе заиста занима и у ком правцу треба усмерити ресурсе за наредну годину.